Swiss career qualification program (CH-Q) – program upravljanja karijerom i kompetencijama

Iskreno vjerujem da svaki pojedinac ima svoju životnu svrhu i da svi možemo naći (ili stvoriti) posao u kojem uživamo i na kojem možemo ostvariti sve svoje potencijale.

 

CH-Q metoda (Swiss career qualification program) je međunarodno priznat certifikacijski program upravljanja karijerom i kompetencijama.

Bilo da ste nezaposleni, želite promijeniti karijeru ili tek tražite svoju poslovnu i životnu svrhu, kroz ovaj proces dobiti ćete bistru sliku kamo želite ići i plan kako ćete do svog cilja doći.

Prije 8 godina sudjelovanje na CH-Q edukaciji meni je u potpunosti promijenilo osobne i profesionalne prioritete, pa tako i život.

Osnažena i s odličnim portfoliom u ruci, a koji je bio rezultat moje edukacije, znala sam da mogu dobiti i/ili stvoriti posao koji želim, u kojem sam odlična i u kojem mogu ostvariti sve svoje osobne i profesionalne potencijale.

Nekoliko godina kasnije postala sam jedna od dvije trenerice CH-Q metode (Swiss career qualification program) u Hrvatskoj (Marina Kolar, treća razina, License NL-CHQ03-1114), te sada svoje znanje prenosim sudionicima na raznim životnim putevima. 

Deseci zadovoljnih sudionika/ce moje CH-Q edukacije koji su našli ili stvorili posao u kojem uživaju, promijenili karijeru, presložili prioritete, postavili i ostvarili svoje osobne i profesionalne ciljeve i meni su motivacija da ovu edukaciju postavim na vrh svojih prioriteta.

Sudjelovanje na CHQ edukaciji koristiti će vam ako želite raditi na:

  • osobnim temama (gdje sam, tko sam i kamo idem?)
  • poslovnim temama (u čemu sam dobar, kako unaprijediti svoje potencijale, u kojem smjeru želim razvijati svoju karijeru, kakav posao trebam i želim)
  • promjeni koju želite (kako se motivirati, koje su moje opcije, kako upravljati osobnim i profesionalnim kompetencijama da stvorim život i posao kakav želim…)

Na ovoj edukaciji naučit ćete:

–  definirati svoje jake i razvojne strane, saznati svoje osobne i profesionalne vrijednosti i učiniti vidljivima vlastita postignuća i želje.

–  definirati koji su vam životni i poslovni prioriteti

– kako planirati realne korake za daljnji osobni i profesionalni razvoj

– kako prepoznati mogućnosti za daljnje napredovanje i kako postaviti ciljeve tako da ih zapravo i ostvarite

– saznati u čemu ste do sada griješili predstavljajući se poslodavcima, donatorima i potencijalnim poslovnim partnerima i kako te greške više nikad ne ponoviti

– kako kreirati najbolji CV i radnu dokumentaciju koji su poslodavci ikad čitali

– kako samostalno vrednovati, utemeljiti i dokumentirati vlastite vještine, kompetencije i kvalifikacije na sustavan način 

– stvorit ćete portfolio koji će objediniti sva vaša osobna i poslovna postignuća te dobiti vrijedne alate koje ćete čitav život moći koristiti u osobnom i poslovnom predstavljanju.

– kako uočiti, stvoriti i iskoristiti sve mogućnosti koje vam se pružaju

–  testirat ćete svoje ideje, kreirati akcijski plan i značajno ojačati vlastito samopouzdanje uz stručnu podršku.

– vidjet ćete sebe i svoj posao/život kroz potpuno druge naočale te ćete dobiti prijeko potreban vjetar u leđa da se pokrenete.

 Naučenu metodu moći ćete koristiti kroz život svaki put dok vam zatreba – bilo na osobnom ili profesionalnom planu.

U Nizozemskoj se ova metoda aktivno koristi od 1998. kao nacionalni program i provodi se u agencijama,  obrazovnim institucijama i organizacijama.

Osnovno načelo CH-Q treninga je načelo cjeloživotnog učenja – povećanje svijesti o vlastitim mogućnostima (self-concept), povećanje sposobnosti djelovanja (osnaživanje) i povećanje profesionalne fleksibilnosti/mobilnosti (održive vještine za tržište rada).

Kako CH-Q edukacija izgleda? 

Edukacija se sastoji od uravnoteženog teorijskog i praktičnog rada, zajedničkog rada u grupi na edukaciji i individualnog rada kod kuće.

1.Rješavanje nekoliko zadataka prije same edukacije (dobiti ćete ih na e-mail)

2. Zajednički intarektivan rad u manjoj grupi na edukaciji (Sigurna i podržavajuća atmosfera čekaju te u Konekti)

3. Rad kod kuće – izrada portfolia. Po završenom intenzivu, svaki sudionik/ca ima još 3 sata individualnog mentorstva trenerice u sljedećih mjesec dana.

4. Certifikacijski proces – Level 1, Self management of competences (Foundation competence management, Nizozemska)

RAZMIŠLJAŠ ŠTO SA SVOJIM POSLOM I ŽIVOTOM, ŽELIŠ OSTVARITI SVOJE POTENCIJALE?

Sljedeća grupa edukacije po CH-Q metodi počinje od 18, 19 i 25.4.2020. u Konekti/Čakovcu

ŽELIM OSTVARITI SVOJE POTENCIJALE 

UTISCI S CH-Q EDUKACIJE

2014. I was involved in guiding Marina in becoming a CH-Q trainer. She was able to bring participants into an powerful empowerment process. She also showed herself as a determined and goal oriented person with a strong motivation to help weaker people in society. Marina passed the CH-Q trainer assessment. In the world of profesional development and process guidance this means she is a top trainer at international level.

Peter van Deursen
Consultant / CH-Q trainer

Sve dok ne poduzmemo neke akcije, naša očekivanja se mogu, ali i ne moraju ostvariti.
Kroz CH-Q edukaciju naučila sam kvalitetnije iskomunicirati vlastite želje i namjere te sam do kraja osvijestila svoje kompetencije i jake strane. Naučila sam zadržati fokus i razraditi svaki i najmanji detalj kod postavljanja ciljeva.
Marina kao trener kroz cijeli proces vodi vas s osmijehom na licu. Usmjerava i potiče da sami sebe sagledamo iz perspektive promatrača. Upravo kroz taj svježi pogled otkriva nam se vlastita svrha, esencija života. Hvala ti Marina.

Suzana K.
aromaterapeut

Suradnja s Marinom je iskustvo koje me nepovratno i izuzetno pozitivno promijenilo u privatnom i profesionalnom smislu! Uvijek je bila konkretna, jasna, dosljedna i izuzetno nadahnjujuća! Zahvalna sam što sam imala priliku sudjelovati na njezinoj CH-Q edukaciji i raditi s njom na jednom projektu, jer taj period života pamtim kao razdoblje intenzivnog osobnog i profesionalnog razvoja. Hvala, draga Marina!

Ana Tomašek
pedagoginja

Edukaciju po CH-Q metodi preporučila bih svakome tko želi promjenu u svom profesionalnom životu, a sam ne zna odakle bi krenuo i čime bi se ustvari htio u budućnosti baviti. Metoda je izvrsna jer izvlači iz tebe ono najbolje, sve što ti u stvari jesi, kroz osvještavanje svih tvojih skrivenih potencijala, te daje konkretne smjernice za postavljanje konkretnog cilja, kao i koraka na putu do njegova ostvarenja. A Marina to radi ne samo izuzetno profesionalno nego nadasve entuzijastično, prepoznajući svaku dobru ideju i njezin potencijal. Iz edukacije sam kroz realne smjernice dobila “vjetar u leđa” , vjeru da se sve može kad se hoće! I zato bih uvijek iznova izabrala baš Konektu. LANA SAFNER polaznica CH-Q edukacije “Ostvari svoje osobne i profesionalne potencijale” u Zagrebu

Lana Safner

Edukacija po CH-Q metodi je, rekla bih, početak jednog dugotrajnog procesa i to procesa osvještavanja sebe i vlastitih snaga, sposobnosti, ali prije svega, vlastitih ograničavajućih obrazaca.
Radeći sa Marinom, dobila sam strpljivog i predanog navijača na raspolaganju kad god to zatreba ali prije svega vrhunskog profesionalca sa velikim iskustvom koji vas zna usmjeriti da osvijestite svoje slabosti ali i jake strane.
Meni je najviše dobrobiti donijelo baš to, shvatiti gdje samu sebe ograničavam i ne prepoznajem i naučiti  prepoznati svoju vrijednost na tržištu rada. Prolazeći kroz ovaj proces shvatila sam što je to zaista odredilo moj profesionalni put i zašto baš želim i trebam nastaviti tim istim putem. Marinin nepresušan entuzijazam, iskustvo i predanost čine ovo iskustvo (nije uvijek bilo lako – svaki rad na sebi zahtjeva posvećenost) posebnim te ga toplo preporučam svakome tko još nije siguran što želi biti kad odraste ili sumnja da je to uopće moguće i otkriti.

Mirjana Grbac

Sudjelovanje na CH-Q edukaciji me osnažilo, ohrabrilo i motiviralo za definiranje daljnjih ciljeva u mom osobnom i profesionalnom životu. Stekla sam više samopouzdanja, usavršila sam komunikacijske i prezentacijske vještine te osvijestila svoja znanja i kompetencije. Shvatila sam da moram biti hrabrija u svojim daljnjim poslovnim koracima. Izrađenim akcijskim planom definirala sam i utvrdila ciljeve kako bi dobila čim više iskustva korisnog u ostvarivanju mog cilja.

Petra Murković

CH-Q metoda proizlazi iz holističkog pristupa i usmjerava se na sve segmente života polaznika te u njima donosi poboljšanje.

CH-Q edukacija ima 4 razine

Razina 1: osnovni tečaj, samoupravljanje vlastitim kompetencijama (Pozicioniranje i razvoj karijere)
Razina 2: suradnik/ca u treningu
Razina 3: competence management, trenerski status; trener/ica, savjetnik/ca, evaluator/ica programa, kreator/ica novih treninga po načelima CH-Q metode
Razina 4: CH-Q stručnjak

 

Konekta provodi edukaciju razine 1. Ostale razine trenutno nije moguće završiti u Hrvatskoj.

Marina Kolar, certificirana edukatorica CH-Q metode treće razine, License NL-CHQ03-1114)

Želiš se priključiti slijedećoj grupi CH-Q edukacije ili imaš pitanje?

About the author

Certificirana edukatorica, profesionalna savjetnica i stručnjakinja za organizacijski razvoj.  Biovrtlarica i zaljubljenica u život i prirodu.

Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn