Želiš pokrenuti svoj posao i dobiti nepovratna sredstva za samozapošljavanje? Evo kako.

 

Evo kako sam ja pokrenula svoj biznis koristeći nepovratna sredstva za samozapošljavanje HZZ-a i kako i ti možeš pokrenuti svoj.

Poduzetnica sam od kraja prošle godine. Službeno.

Moja glavna djelatnost je poučavanje i obrazovanje. U sklopu indivudualnih i grupnih edukacija te savjetovanja u Konekti pomažem pojedincima i tvrtkama da ostvare svoj puni potencijal.

Ambicioznim pojedincima pomažem razviti karijeru,kompetencije i biznis kako bi postigli željeni uspjeh. Tvrtkama pomažem stvoriti zdrave temelje poslovanja, brendirati se i ostvariti rast.

Biti poduzetnicom ima svojih prednosti i nedostataka (kao i sve u životu uostalom), ali nije da već proteklih godina nisam razmišljala o pokretanju vlastitog posla.

Kada sam prošle godine konačno krenula ka ispunjenju tog cilja, pregledavajući svoje bilješke, ciljeve i planove iz edukacije po CH-Q metodi (odnosno, Swiss career qualification programu), vidjela sam da se kroz njih cijelo vrijeme provlači nekoliko poduzetničkih ideja.

Iako sam do tog trenutka stvorila stotinu projekata i sudjelovala u stvaranju nekoliko organizacija i tvrtke, još uvijek se nisam odvažila na pokretanje svoje tvrtke.

Kada sam saznala za opciju paušalnog obrta (koji je jednostavan da jednostavniji ne može biti) nekako se razbistrila ta mogućnost da krenem u samostalno poduzetništvo.

Osim toga, prevagu je donijela činjenica kako sam u tom trenutku mogla dobiti 35.000 kuna bespovratnih sredstava iz mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Wo-ho 🙂

Slijedio je proces brušenja poduzetničkih ideja po mojoj metodi “Pokreni pravi posao” gdje sam suzila izbor na nekoliko ideja…a sve ostalo je povijest i Konekta 🙂


Što je točno ta “potpora za samozapošljavanje” i kako da je dobijem?

Potpore za samozapošljavanje su državne potpore koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.

Ovu mjeru, koja traje 12 mjeseci, možete koristiti ako ste nezaposlena osoba i istovremeno prijavljeni u evidenciju Zavoda za zapošljavanje.

Da, možete biti i friško prijavljeni u evidenciju Zavoda.

Također, obavezno trebate proći radionicu o samozapošljavanju za koju se trebate prijaviti kod svog savjetnika/ce.

Mjeru možete koristiti i ako ste nezaposlena osoba koja je odlučila pokrenuti vlastiti posao udruživanjem (vrijedi za Potpore za samozapošljavanje za proširenje djelatnosti).

Vjerujem da većinu vas zanima ova prva opcija, pa ću se fokusirati na nju.

Nju sam, uostalom, koristila i ja, pa evo i mog iskustva.

Kako sam svoju poslovnu ideju razradila krajem 2017. godine, prvo sam sa savjetnicom na HZZ-u provjerila ima li još dostupnih sredstava.

Naime, postoji određeni iznos i ako nas ima mnogo nadobudnih, postoji mogućnost da se sredstva potroše i prije kraja godine 🙂 Međimurska županija prednjači u iskorištavanju mjera HZZ-a pa sam željela provjeriti prije te sam dobila informaciju kako sredstava još ima.

 

Na koju visinu subvencije možete računati?

Kada sam se ja prijavljivala za ovu mjeru u 2017., iznos koji ste mogli dobiti bio je 35.000 kuna.

U 2020. godini uvedene su tri vrste potpore od 75 do 100 tisuća kuna s obzirom na područje u kojem osoba ima prebivalište i u kojem otvara poslovni subjekt s ciljem omogućavanja financijske podrške nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao. 

Nije loše, zar ne?

Svima koji razmišljaju o pokretanju svog posla, bio on obrt ili d.o.o., uistinu preporučam da apliciraju za ovu mjeru.

Nemojte se obeshrabriti kada čujete priče poduzetnika kako kukaju da posao ne ide – to su njihove priče, ali ne trebaju biti i vaša!

Da, država će vam uzimati, ali vam u ovom slučaju može i dati.

75 000 kuna koliko najmanje možete dobiti nije malo i može biti uistinu dobar vjetar u leđa za pokretanje posla – za opremanje prostora rada, nabavu programa ili alata, za plaćanje doprinosa…

Ako pokrećete mali biznis u kojem ćete u početnom razdoblju biti jedini zaposleni, ova sredstva omogućiti će vam da prvih godinu dana svoj posao možete razvijati i da ipak malo lakše dišete.

S mog gledišta, uistinu nisam imala ništa za izgubiti, samo za dobiti.

 

Prijavila sam se na Zavod za zapošljavanje kao nezaposlena osoba i svog savjetnika obavijestila kako sam zainteresirana za samozapošljavanje, a koji mi je dao termin slijedeće radionice samozapošljavanja.

Opet moram spomenuti kako sam ja sve to obavljala u HZZ područnom uredu Čakovec, gdje su stvari išle nešto brže nego primjerice u Zagrebu.

Na radionici za samozapošljavanje dobila sam primjerak poslovnog plana i dokumentacije.

Po ispunjavanju sve dokumentacije kod savjetnice sam predala zahtjev, poslovni plan i troškovnik te čekala njihov odgovor.

 

Zahtjev za ovu mjeru možete predati ako ste:

-nezaposleni i prijavljeni u evidenciju HZZ-a

-izradili poslovni plan iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja održiva;

-prošli aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje u nadležnom regionalnom/područnom uredu izradili troškovnik u kojem je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta;

-troškovi koji se navode u troškovniku usmjereni su na otvaranje i rad poslovnog subjekta, a odnose se na registraciju poslovnog subjekta i sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti (nabava opreme, zakup poslovnog prostora, obavezni doprinosi za prvih 11 mjeseci).

 

Nakon što sam dobila pozitivni odgovor i traženi iznos, krenula sam u otvaranje obrta, što je već sasvim druga tema 🙂

Mogu reći da je moja odluka za mene bila puni pogodak.

Ja sam svoj poslovni plan jako dobro razradila, kao i svoju poduzetničku ideju.

Radila sam to za sebe a ne “pro forma” za aplikaciju, što mi omogućuje da sve ide baš kako treba, da radim što volim i u čemu sam dobra – i još da od toga živim. Nije li to sjajno? 🙂

 

Ako želite pokrenuti svoj posao, a usput pikirate gore spomenutu subvenciju HZZ-a, no još uvijek niste sigurni kako to provesti u stvarnost – provodim individualne edukacije “Pokreni pravi posao”.

Našli ste se između mnogih ideja no ne znate od kud krenuti; imate previše ili premalo ideja ili pak smatrate da su nedovoljno dobre; imate ideje, ali tapkate na mjestu; nemate podršku i ne znate kako sve ovo izvesti, a da se biznis ne pretvori u fijasko radi kojeg ćete se, uz sve ostalo, zakopati i u brojne dugove…

U sklopu mog edukacijskog programa “Pokreni pravi posao”  bavimo se upravo ovim izazovima i pretvaramo ih u rješenja 🙂

ŠTO KAŽU SUDIONICI?

“Oduvijek sam željela pokrenuti svoj posao, spojiti svo znanje i svo obrazovanje koje sam dosad stekla, ali uvijek je tu bila neka bojazan i mnogo neodgovorenih pitanja.  Individualno savjetovanje „Pokreni pravi posao“ u Konekti razbistrilo je moje misli i uz sav strah koji je bio prisutan nekoliko godina.  Odradile smo odlična individualna savjetovanja, gdje sam izbrusila svoje ideje i spojila ih u djelatnost koja obuhvaća sva moja znanja. Osvijestila sam svoje snage, prednosti, ali i nedostatke na kojima mogu poraditi i dobila vjetar u leđa koji mi je dao hrabrosti da kažem sebi, Jasmina ti to možeš. ” Jasmina Hadela, obrta za poboljšanje kvalitete života Life, Čakovec

 

Program “Pokreni pravi posao” traje 2 dana po 6 sati gdje prolazimo sve bitno za razradu održive poduzetničke ideje, kako bi stvorili biznis od koje možete živjeti. 

Ne bavim se pisanjem poslovnih planova za vas, kao ni ispunjavanjem dokumentacije, registracijom vaših tvrtki ni davanjem pravnih ili knjigovodstvenih savjeta. Za upoznavanje sa zakonima i administracijom preporučam vam pohađanje Start up akademije Plavog ureda u Zagrebu koja je besplatna i gdje možete doboti odgovore na administratvno-pravna pitanja.

ISPUNI INFORMATIVNI UPITNIK ZA INDIVIDUALNU EDUKACIJU ILI SAVJETOVANJE

 

Kroz “Pokreni pravi posao” paket naučiti ćete:

–  kako i zašto pokrenuti svoj posao.

– kako izabrati ideju koja će za vas biti najbolja

– za što će vam kupci zapravo željeti platiti.

– kako stvoriti avatar svog ključnog kupca.

– kako se pozicionirati i brendirati na tržištu prezasićenom uslugama i proizvodima.

– kako osmisliti marketinške aktivnosti koji donose rezultate  

– kreirati popis usluga/proizvoda i cjenik 

i još mnogo toga.

Sve ovisi o tebi 🙂 Usudi se.

ŽELITE POKRENUTI SVOJ BIZNIS?

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE ŠTO OBRAĐUJEMO U MOM EDUKACIJSKOM PROGRAMU “POKRENI PRAVI POSAO” I JAVITE SE ZA PONUDU ILI DOGOVOR TERMINA.

 

Moje ime je Marina Kolar i vlasnica sam obrta za edukaciju i savjetovanje Konekta.

Pomažem ambicioznim pojedincima razviti kompetencije, karijeru i biznise kako bi ostvarili svoje potencijale i postigli željeni uspjeh.

Malim tvrtkama pomažem vratiti fokus, istaknuti se i ostvariti rast.

Želite da za vas provedem edukaciju ili želite rezervirati termin za individualno savjetovanje?

Javite mi se putem kontakt obrazca niže u tekstu ili ispunite informativni upitnik za individualnu edukaciju/savjetovanje.

About the author

Certified business, branding & success expert.
Posljednjih 19 godina stvaram uspješne osobne i poslovne priče.
I vaša može biti jedna od njih.

Imate pitanje, prijedlog ili tražite edukatoricu/predavačicu?
Kontaktirajte me na marina@konekta.hr.
Želim vam da ostvarite sve svoje potencijale.
Marina