Želiš pokrenuti svoj posao i dobiti nepovratna sredstva za samozapošljavanje? Evo kako.

Poduzetnica sam od kraja prošle godine. Službeno.

Moja glavna djelatnost je poučavanje i obrazovanje. U sklopu indivudualnih i grupnih edukacija te savjetovanja u Konekti pomažem pojedincima i tvrtkama da ostvare svoj puni potencijal.

Da pronađu svoju životnu svrhu, stvore ili nađu posao zbog kojeg ujutro doslovno iskaču iz kreveta (kao što to činim ja) ili pak da poboljšaju svoje poslovanje.

Biti poduzetnicom ima svojih prednosti i nedostataka (kao i sve u životu uostalom), ali nije da već proteklih godina nisam razmišljala o pokretanju vlastitog posla.

Kada sam prošle godine konačno krenula ka ispunjenju tog cilja, pregledavajući svoje bilješke, ciljeve i planove iz edukacije po CH-Q metodi (odnosno, Swiss career qualification programu), vidjela sam da se kroz njih cijelo vrijeme provlači nekoliko poduzetničkih ideja.

Iako sam do tog trenutka stvorila stotinu projekata i sudjelovala u stvaranju nekoliko organizacija i tvrtke, još uvijek se nisam odvažila na pokretanje svoje tvrtke.

Kada sam saznala za opciju paušalnog obrta (koji je jednostavan da jednostavniji ne može biti) nekako se razbistrila ta mogućnost da krenem u samostalno poduzetništvo.

Osim toga, prevagu je donijela činjenica kako sam u tom trenutku mogla dobiti 35.000 kuna bespovratnih sredstava iz mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Wo-ho 🙂

Slijedio je proces brušenja poduzetničkih ideja po mojoj metodi “Pokreni pravi posao” gdje sam suzila izbor na nekoliko ideja…a sve ostalo je povijest i Konekta 🙂


Što je točno ta “potpora za samozapošljavanje” i kako da je dobijem?

Potpore za samozapošljavanje su državne potpore koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda.

Ovu mjeru, koja traje 12 mjeseci, možete koristiti ako ste nezaposlena osoba i istovremeno prijavljeni u evidenciju Zavoda za zapošljavanje.

Da, možete biti i friško prijavljeni u evidenciju Zavoda.

Također, obavezno trebate proći radionicu o samozapošljavanju za koju se trebate prijaviti kod svog savjetnika/ce.

Mjeru možete koristiti i ako ste nezaposlena osoba koja je odlučila pokrenuti vlastiti posao udruživanjem (vrijedi za Potpore za samozapošljavanje za proširenje djelatnosti).

Vjerujem da većinu vas zanima ova prva opcija, pa ću se fokusirati na nju.

Nju sam, uostalom, koristila i ja, pa evo i mog iskustva.

Kako sam svoju poslovnu ideju razradila krajem 2017. godine, prvo sam sa savjetnicom na HZZ-u provjerila ima li još dostupnih sredstava.

Naime, postoji određeni iznos i ako nas ima mnogo nadobudnih, postoji mogućnost da se sredstva potroše i prije kraja godine 🙂 Međimurska županija prednjači u iskorištavanju mjera HZZ-a pa sam željela provjeriti prije te sam dobila informaciju kako sredstava još ima.

 

Na koju visinu subvencije možete računati?

Kada sam se ja prijavljivala za ovu mjeru u 2017., iznos koji ste mogli dobiti bio je 35.000 kuna, dok je u 2018. godini povišen na 55.000 kn, odnosno do 70.000 kn u slučaju da se ista kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad. Zgrabite dok još ima 🙂

Također,

 • za otvaranje obrta ili slobodne profesije (do dvije osobe) možete dobiti do 110.000 kn

 • za udruživanje u trgovačka društva (do 4 osobe) do 220.000 kn

 • a za udruživanje u zadruge (za 5 osoba) do 275.000 kn

Nije loše, zar ne?

Svima koji razmišljaju o pokretanju svog posla, bio on obrt ili d.o.o., uistinu preporučam da apliciraju za ovu mjeru.

Nemojte se obeshrabriti kada čujete priče poduzetnika kako kukaju da posao ne ide – to su njihove priče, ali ne trebaju biti i vaša!

Da, država će vam uzimati, ali vam u ovom slučaju može i dati.

55 000 kuna nije malo i može biti uistinu dobar vjetar u leđa za pokretanje posla – za opremanje prostora rada, nabavu programa ili alata, za plaćanje doprinosa…

Ako pokrećete mali biznis u kojem ćete u početnom razdoblju biti jedini zaposleni, ova sredstva omogućiti će vam da prvih godinu dana svoj posao možete razvijati i da ipak malo lakše dišete.

S mog gledišta, uistinu nisam imala ništa za izgubiti, samo za dobiti.

 

Prijavila sam se na Zavod za zapošljavanje kao nezaposlena osoba i svog savjetnika obavijestila kako sam zainteresirana za samozapošljavanje, a koji mi je dao termin slijedeće radionice samozapošljavanja.

Opet moram spomenuti kako sam ja sve to obavljala u HZZ područnom uredu Čakovec, gdje su stvari išle nešto brže nego primjerice u Zagrebu.

Na radionici za samozapošljavanje dobila sam primjerak poslovnog plana i dokumentacije.

Po ispunjavanju sve dokumentacije kod savjetnice sam predala zahtjev, poslovni plan i troškovnik te čekala njihov odgovor.

 

Zahtjev za ovu mjeru možete predati ako ste:

-nezaposleni i prijavljeni u evidenciju HZZ-a

-izradili poslovni plan iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja održiva;

-prošli aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje u nadležnom regionalnom/područnom uredu izradili troškovnik u kojem je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta;

-troškovi koji se navode u troškovniku usmjereni su na otvaranje i rad poslovnog subjekta, a odnose se na registraciju poslovnog subjekta i sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti (nabava opreme, zakup poslovnog prostora, obavezni doprinosi za prvih 11 mjeseci).

 

Nakon što sam dobila pozitivni odgovor i traženi iznos, krenula sam u otvaranje obrta, što je već sasvim druga tema 🙂

Nakon 7 mjeseci rada Konekte, mogu reći da je moja odluka za mene bila puni pogodak.

Ja sam svoj poslovni plan jako dobro razradila, kao i svoju poduzetničku ideju.

Radila sam to za sebe a ne “pro forma” za aplikaciju, što mi omogućuje da sve ide baš kako treba, da radim što volim i u čemu sam dobra – i još da od toga živim. Nije li to sjajno? 🙂

 

Ako želite pokrenuti svoj posao, a usput pikirate gore spomenutu subvenciju HZZ-a, no još uvijek niste sigurni kako to provesti u stvarnost – pozivam vas da sudjelujete u mojoj edukaciji “Pokreni pravi posao”.

Edukacijski proces sastoji se od  3 jednodnevne radionice  u periodu od mjesec dana  te 4 sata individualnog rada na Skype/mailu (iskoristivo u roku od 1 mjesec nakon završavanja edukacije.)

Našli ste se između mnogih ideja no ne znate od kud krenuti; imate previše ili premalo ideja ili pak smatrate da su nedovoljno dobre; imate ideje, ali tapkate na mjestu; nemate podršku i ne znate kako sve ovo izvesti, a da se biznis ne pretvori u fijasko radi kojeg ćete se, uz sve ostalo, zakopati i u brojne dugove…

U sklopu mog edukacijskog programa “Pokreni pravi posao”  bavimo se upravo ovim izazovima i pretvaramo ih u rješenja 🙂

ŽELIM POKRENUTI SVOJ POSAO

VAŽNO: Ne bavim se pisanjem poslovnih planova umjesto vas. Ne radim edukacije u kojima samo radimo na izradi poslovnog plana. Ne mogu vas savjetovati o tome kakve mašine da kupite, ako nisam sa vama razvijala ideju od početka. Ako ste zaposleni, ne možete koristiti mjeru za samozapošljavanje.

Provodim isključivo edukaciju i podršku u sklopu procesa “Pokreni pravi posao” u kojem poduzetničku ideju razrađujemo od početka do kraja, kako bi stvorili biznis od koje možete živjeti. 

 

 

Program “Pokreni pravi posao” u Konekti kao grupne ili individualne radionice.

Nova grupa kreće 25.5.2019.

Ako napokon želite svoju ideju pretvoriti u posao od kojeg možete živjeti, a usput povući i najmanje 55.000 kn nepovratnih sredstava za otvaranje obrta/tvrtke mjere HZZ-a, javite se i rezervirajte svoj termin.

U sklopu mog programa “Pokreni pravi posao” naučit ćeš:
 • kako i zašto pokrenuti svoj posao. 

 • kako izabrati ideju koja će za tebe biti najbolja.

 • za što će ti kupci zapravo željeti platiti. 

 • kako stvoriti avatar svog ključnog kupca. 

 • kako se pozicionirati na tržištu prezasićenom uslugama i proizvodima. 

 • kako u svom poslu biti jedinstven/a. 

 • kako osmisliti web stranicu koja prodaje. 

 • kako fanove pretvoriti u kupce. 

 • mnoge tajne koje razlikuju «tvrtke» od uspješnih tvrtki.

 • kako uspješno aplicirati za subvenciju HZZ-a

 • i još mnogo toga. 

Što zapravo možeš izgubiti? Ništa. 
Sve ovisi o tebi 🙂 Usudi se.

Rezerviraj svoje mjesto na edukaciji na vrijeme!

About the author

Certificirana edukatorica, profesionalna savjetnica i stručnjakinja za organizacijski razvoj.  Biovrtlarica i zaljubljenica u život i prirodu.