3 knjige koje moraš pročitati ako želiš uspjeh

Ako voliš čitati knjige, ovih dana sigurno prebireš po brojnim popustima izdavačkih kuća jer –Interliber nije otkazan, samo je online.

 

Ja obožavam knjige, a u ovom članku donosim izbor 3 mojih omiljenih knjiga koje svaki ambiciozni pojedinac ili poduzetnik treba pročitati ako želi biti uspješan.

Unatrag 19 godina bavim se različitim “poduzetnim aktivnostima” poput pisanja i provedbe projekata, edukacija, radila sam kao direktorica, voditeljica prodaje, vodila sam razne marketinške aktivnosti, radila u ekstremnim rokovima i ono što mogu izdvojiti kao temelj uspjeha svakog pojedinca je:

  1. briga za sebe (s razlogom na prvom mjestu)
  2. vrlo fokusirano obavljanje svojih prioriteta i dobro upravljanje vremenom (bolji rezultati, veće zadovoljstvo životom i poslom i više vremena)
  3. brendiranje (ako nitko ne zna za tebe i rezultate koje postižeš, nisi vidljiv na tržištu i nema dovoljno prodaje).

Budimo iskreni, balans ne postoji i ako u bilo čemu želiš uspjeti, za to je potrebna ekstremna posvećenost u određenom razdoblju.

Da majka ne uloži ekstremnu posvećenost u svoje dijete nakon rođenja, ono bi umrlo.

Da uspješni sportaši nisu uložili sate i sate u disciplinirano vježbanje, danas ne bi osvajali prva mjesta.

Poduzetni pojedinci bez ekstremne posvećenosti svojim prioritetima ostaju i dalje samo prezaposleni pojedinci, ali ne postaju uspješni poduzetnici.

 

Na svojoj koži osjetila sam što znači kad u toj ekstremnoj posvećenosti posve zaboravim na brigu o sebi, a kad nemaš zdravlje, sve ostalo sruši se kao kula od karata.

Zato je prva knjiga koju vam preporučujem posvećena brizi o sebi:

Gretchen Rubin: Projekt sreća

Gretchen je doživjela “AHA” trenutak u autobusu i primijetila „Dani su dugi, a godine kratke. Vrijeme prolazi, a ja ne poklanjam dovoljno pažnje stvarima koje su doista važne.”

U tom je trenutku odlučila cijelu jednu godinu posvetiti projektu Sreća.

Mjesece u godini raspodijelila je po temama i stavljala ekstremnu posvećenost po jednoj mjesečno, prateći razinu svoje sreće.

Ja obožavam projekte pa sam s veseljem prihvatila ovaj izazov pred 8 godina kad sam je kupila.  Razina sreće mi nikad nije bila viša, stekla sam sjajne nove navike, unaprijedila važne odnose, a sve naučeno primjenjujem i danas.

U svakom slučaju, nabavite ovu knjigu, idealna je za planiranje svog sretnijeg života u 2021.

 

Drugu knjigu koju vam preporučujem dobila sam u trenutku kad sam razrađivala poslovnu ideju Konekte.

Sjećam se da sam se dvoumila oko nekih stvari kad sam je dobila, a odgovor na moje pitanje dobila sam kad sam je otvorila.

Pisalo je “Ako trčiš za dva zeca, nećeš uloviti nijednog”. Ta knjiga je:

The ONE Thing: The Surprisingly Simple Truth Behind Extraordinary Results [Keller Gary, Papasan Jay]

Ako me pitate da vam preporučim jednu knjigu koja će vam trebati cijelog poslovanja, onda je to The One Thing jer ćete kroz nju na vrlo jednostavan način naučiti efikasne strategije za unapređenje svog rada i poslovanja.

Ako kao poduzetnik usvojite te metode, imate puno veće šanse postati uspješnim, jer upravo loše upravljanje vremenom, svojim odlukama i prioritetima dovodi vas do toga da nemate dovoljno vremena, klijenata ni profita.

Kupite ovu knjigu sami sebi kao Božićni poklon i nećete zažaliti.

 

Treću knjigu sam dobila pred par godina (kaj da velim, suprug na aerodromima naslijepo kupuje sjajne knjige), a radi se o

Building a StoryBrand: Clarify Your Message So Customers Will Listen, Donald Miller

Puno pričam o brendiranju (ne bez razloga) i vjerojatno ste već shvatili da je to vještina koja je isto tako ključna za uspjeh.

U vremenu kad svi volimo kupovati, ali nitko ne voli da nam se prodaje, brendiranje i storytelling su svakako načini kojima možemo stvoriti više povjerenja i pojasniti ljudima tko smo, što, kako i zašto to radimo.

To stvara brži rast našeg biznisa i veću prodaju.

 

Ako se brendirate tako da vas vaši idealni klijenti čuju, imate mogućnost pomoći svojim proizvodom/uslugom što većem broju ljudi.

Win-win situacija za obje strane, zar ne?

 

Eto, to je moj izbor od 3 knjige koje vam preporučujem ako želite postići uspjeh, za što vam je potreban fokus na sva 3 najvažnija polja – briga o sebi, fokusirano obavljanje svojih prioriteta i dobro upravljanje vremenom i brendiranje.

 

Trenutno traju popusti za knjige u svim izdavačkim kućama i kao osoba koja obožava knjige i ima biblioteku u uredu, želim ti reći samo još jednu, jako bitnu stvar.

Bolje je pročitati jednu stranicu dobre knjige i onda krenuti u akciju, nego pročitati 10 knjiga i ne napraviti ništa.

#samokažem

 

Jesi li već pročitala neku od ovih knjiga ili pak planiraš?

Imaš li još koju knjigu za preporučiti?

Javi mi na e-mail ili u inbox 🙂

__________________________________

Želiš pokrenuti svoj posao?

Unaprijediti organizaciju, procedure i produktivnost svog biznisa?

Stvoriti snažan brend, veću vidljivost na tržištu i unaprijediti prodaju?

Usvojiti efikasne strategije poslovanja?

ISPUNI INFORMATIVNI UPITNIK ZA EDUKACIJU/SAVJETOVANJE

Marina Kolar & Konekta logo

About the author

Certified business, branding & success expert. Posljednjih 19 godina stvaram uspješne osobne i poslovne priče. I vaša može biti jedna od njih. Imate pitanje, prijedlog ili tražite edukatoricu/predavačicu? Kontaktirajte me na marina@konekta.hr. Želim vam da ostvarite sve svoje potencijale. Marina