Ženska cikličnost i produktivnost kroz faze menstrualnog ciklusa

U današnjem poslovnom svijetu kad je jedino važno da je sve profitabilnije, brže, s čim manje troškova i čim manje komplikacije, svaka žena u nekom od razdoblja svog života suočava s pitanjima ili problemima vezano uz vlastiti menstrualni ciklus. Svaka.

Menstruacija je postala smetnja i nelagoda, žene su počele stidjeti svoje cikličnosti i promjenjivosti, a brzi tempo života donio nam je promjene u razumijevanju sebe i svojih stanja.

“Nemam vremena biti bolesna, ne dozvolite da vas bol zaustavi” i slične reklame tjeraju nas iz dana u dan da vjerujemo kako je normalno ne slušati svoje tijelo, te da je OK progutati dvije tri tablete protiv bolova i nastaviti ubitačnim tempom.

U naporima da kolektivno dokažemo sebi i drugima da smo sposobne jednako produktivno, savjesno i stabilno (što god da to značilo) raditi i kao i muškarci – izgubile smo razumijevanje svoje ženske prirode, a samim time i veliki dio svoje osobne moći.

Pokreti za jednakost spolova kroz povijest donijeli su mnoge dobre, ali i neke manje dobre promjene – i muškarcima i ženama.
Ono što smatram lošim je činjenica kako smo svi zajedno u borbi za jednakost zaboravili da jednakost nije “istost”.

Muškarci i žene nisu isti, vrlo smo različiti, ali se dobro možemo nadopunjavati. Možemo postizati jednako dobre rezultate rezultate, biti jednako produktivni – ali to je već priča o stereotipima, ravnopravnosti i diskriminaciji…

Mnoge žene u poslovnom svijetu namjerno zatomljuju svoju ženskost iz straha da neće napredovati, da će njihovi kolege dobiti zaslužena napredovanja samo zbog činjenice da bi netko mogao pomisliti/vidjeti da su “emocionalne, nestabilne”, da imaju bolne menstruacije isl.

Boje se da će ih proglasiti nepouzdanima i da neće moći trčati tu poslovnu trku rame uz rame s muškim kolegama.

Da ne pričamo o menstruaciji kao tabu temi.

Evo screen shot portala Pexels čije fotografije koristim.

Tražila sam fotografiju za članak. Za pojam “menstruacija” nema ni jedne jedine fotografije.

Doduše, kao što možete vidjeti, možete kupiti fotografije s roza glitter šljokicama na ulošku, jer mi žene, sudeći po reklamama, očito menstruiramo šljokice. (di je “rolleyes” emoji kad ga čovjek treba?)

 

No, vratimo se “istosti” koju sam prije spomenula.

Glavninu svog radnog vijeka provela sam na poslovima s visokom razinom stresa gdje su rokovi bili bog i batina. A bili su stalno i ja sam ih bjesomučno jurila.
U toj poslovnoj jurnjavi nisam puno obraćala pozornost na sebe i svoje potrebe.

Bila sam mlada, ambiciozna, puna elana, multiproduktivna i obožavala sam svoj posao. (gle, ništa se nije promijenilo ;D ) Svoje uspjehe nikad nisam slavila, ali bi nakon njih sama sebi često podignula ljestvicu više i – hajdemo dalje.

Vrtio se dan za danom, rok za rokom,  a u mom životu nije bilo vremena za “usputne stvari” poput poznavanja sebe i svog menstrualnog ciklusa, te na koji način moja cikličnost utječe na moju produktivnost.

Sve se svodilo na – “ako boli, popij analgetik i hajdemo dalje raditi.”

Moji simptomi poput bolnih menstruacija pokušavali su mi pokazati da nešto radim krivo, no ja to u tom trenutku nisam bila sposobna razumjeti.

 

Ja volim raditi. Imam veliku količinu stvaralačke i životne energije koju usmjeravam u projekte i ideje koje stvaram.

S druge strane, to znači i da jednako strastveno pristupam svemu što radim. I isto tako, to znači da su i moje promjene raspoloženja bile nepredvidive i jednako strastvene.

S mojim pro/mijenama teško sam se nosila i ja i moj partner. Smatrala sam ih, kao i većinom žena danas uostalom, nepoželjnim.

 

Otkud mjesec u cijeloj ovoj priči?

Riječ menstruacija dolazi od latinske riječi menstruatio, koja pak ima svoj korijen u latinskoj riječi mensis, odnosno grčkoj men, što znači Mjesec.

Prije nego smo masovno koristili električnu energiju, žensko tijelo je djelovalo pod utjecajem mjesečeve svjetlosti. Kad žene žive zajedno u prirodnom okruženju, njihove se ovulacije usklade i javljaju najčešće u vrijeme punog Mjeseca, dok se menstruacija odvija tijekom tamne Mjesečeve faze.

Naše raspoloženje i produktivnost također se mijenjaju pod zakonitostima prirode i mjeseca, ono je ciklično.

S druge strane, kroz povijest se smatralo da je muškarac linearan. On je “stabilan, razuman”… 

A sve što je suprotnoj toj linearnosti, “stabilnosti” proglašeno je nenormalnim.

Pa sam se i ja onda, zajedno sa ostalim ženama, ponekad osjećala “nenormalno”. Nisam mogla ni željela prihvatiti promjene koje su se nekad u meni tako burno dešavale.

Društveno prihvatljivom smatrala se samo ženska snaga u fazi bijelog, svijetlog mjeseca (arhetip djeve) kada je žena bila najsposobnija začeti dijete.

Ženski ciklus s fokusom na tamni mjesec (arhetip vještice) muškarce je kroz povijest izrazito plašio te su kroz povijest učili sve što je bilo u njihovoj moći (s naglaskom na crkvu) da to suzbiju.

U srednjem vijeku više od 9 milijuna žena spaljeno pod optužbom da su vještice. Danas znamo da su vještice zapravo bile “vješte žene” koje su svoju žensku stvaralačku snagu koristile za iscjeljivanje, liječenje, primaljstvo, rašljarstvo, proučavanje snova i slično.

Maternica je mjesto gdje sve počinje i završava, ona je naše kreativno središte u kojem se stvaraju djeca, novi život, ili pak mjesto u kojoj na mjesečnoj bazi rađamo ideje, kreacije, karijeru, projekte i ostalo.

Maternica je mjesto gdje sve što trebamo i želimo za naš uspješni poslovni život čuči u nama kako bi se rodilo u pravo vrijeme za nas.

Maternica se ponegdje nazivala još i “donje srce” i u njoj čuči sva životna i kreativna ženska snaga.

Žene kao bića kroz povijest nisu imale priliku da se izraze u vanjskom svijetu, s obzirom na to da su bile kulturološki i religijski gurane isključivo u privatnu sferu života (djeca, briga o starijima i nemoćnima).

Ta ugnjetavanost kao torpedo ispalila nas je u današnje doba kada smo se odrekle naše ženskosti i unutarnje snage u zamjenu za položaj istosti u vanjskom, javnom svijetu.

I u tom procesu pomalo i izgubile sebe.

 

Za svoju cikličnost, za svoju drugačijost od muškaraca, dobile smo dijagnozu, sindrom, a sve što bi bilo drugačije od muške linearnosti, svako žensko promišljanje, protivljenje, trpa bi se u koš predmenstrualnog sindroma, odnosno PMS-a. 

Posebno u poslovnom svijetu, kad mnoge žene od muškaraca dobivaju neugodne komentare kada izraze stav o nečem.

Jer “kompliciraš”. Onda si očito u PMS-u, ne?… (opet fali onaj rolleyes emoji…)

 

Ako pogledamo ženin menstrualni ciklus i cikluse koji se odvijaju u prirodi, primijetit ćete velike sličnosti.

Kao što zemlja miruje da bi mogla plodno roditi slijeće sezone, kao što zimi sve spava da bi se mogao okrenuti novi ciklus života, kao što pomrčina mjeseca označava rađanje nove svjetlosti, tako i žena u određenoj fazi svog ciklusa povlači i skuplja snagu za novi.

Borba protiv PMS-a je zapravo borba protiv ženske prirode i ona je unaprijed izgubljena. Svaki disbalans koji imamo zbog užurbanosti, loše prehrane, zanemarivanja cijelog svog bića- vratit će nam se duplo.

Menstruacija je naša “zima”, naša “pomrčina”, vrijeme za nas. I skroz je OK u te dane dati si prostor i vremena za “biti”. Ne juriti. Samo “biti”.

Žena je cjelina, a ciklus je nedjeljiv dio nas i nema nam druge nego – razumjeti ga i prihvatiti.

Tako vraćamo svoju snagu i pomažemo si da budemo što svjesnije, usklađenije i produktivnije.

 

Slučajno sam (mada ništa u životu nije slučajno) dobila završni rad o menstrualnom ciklusu Anje Grubiše, Shiatsu praktičarke i voditeljice Kolibe za žene: Prirodni ritmovi u tijelu žene –  Ženski menstruacijski ciklus i ublažavanje simptoma PMS-a prirodnim putem.
Žalosno, ali istinito, to mi je bio prvi susret sa samom sobom u tom smislu. Nakon pročitanog teksta i shvaćanja svog ciklusa, iznenađujuće, moje menstruacije prestale su biti bolne.

Spoznaja da prihvaćanje same sebe može toliko utjecati na procese koji se u meni dešavaju bila mi je mindblowing. Uistinu, tada nisam znala ništa.


Počela sam učiti o svojoj cikličnosti, kupila sam knjigu Mirande Gray Crveni mjesec i tek tad spoznala kako moj ciklus zaista izgleda.

Ne onih 28 +-5 dana koje sam uče na biologiji, već moj ciklus, krug koji se svaki mjesec okreće u konačno za mene smislenom načinu.
Počela sam voditi dnevnik ciklusa i zapisivala sam simptome (bol, nervoza, grčevi), razinu seksualne želje, poslovnu produktivnost i potrebu za hranom.

Već u drugom ciklusu vidjela sam obrasce u ponašanju. Treći mi je pokazao da se svaki mjesec u istom periodu u mom umu i tijelu dešavaju iste stvari.

Visoka produktivnost, želja za jačom hranom, jak libido, način promatranja muškaraca oko sebe, potreba za povlačenjem…sve se ponavlja skoro u dan.

Evo kako je ženske mjene i produktivnost kroz ciklus opisala Miranda Gray:

I uistinu – tako je. Pratite svoja ponašanja mjesec – dva i vidjet ćete uzorke koji se ponavljaju.
U tom trenutku ni menstruacija ni menstrualni ciklus ni moja cikličnost više mi nije predstavljala nikakvu prijetnju. Nikakav gubitak kontrole.

Postala je poznata, ponavljajuća i sigurna.

Danas, prioritet mi je slušati svoje tijelo i uskladiti se.

Ako mi se nešto jede – pojedem. Ako sam suprproduktivna i turbobistra – u te dane dogovaram radionice i bitne sastanke, stvaram i pišem.

Kad primjetim neoubičajeno jak libido,  to me Priroda podsjeća da bi bilo zgodno nastaviti vrstu.

Kada sam u fazi refleksije, prihvaćam svoju tugu i potrebu za povlačenjem i dopuštam si to osjećati.

 

Ja sam Račica, mjesečevo dijete i na mene mjesec snažno utječe. I skroz sam (sada) OK s tim.

Pokrijem se dekicom i proživljavam svoje emocije. Nemam potrebu u to vrijeme skakati okolo i dokazivati sebi i drugima da sam linearna, stabilna, što god to značilo. Nemam potrebu biti muškarac niti se ponašati kao on.

Ja sam žena. Moja priroda je ciklična. Moja životna energija je i stvaralačka i uništavalačka.
Ja sam savršeno mirna s tim što je tako.

Prigrlila sam ženu u sebi, zavoljela sam svoju ženstvenost i sve što znam o svojoj cikličnosti koristim tako da unaprijedim kvalitetu svog života i svoje produktivnosti.

Nekad to znači i ne raditi ništa i samo biti. Ne juriti. Dozvoliti si biti.

 

 

Želim se zahvaliti Anji Grubiša, Mirandi Gray, Martini Bogdanić te mojim ostalim sestrama koje sa mnom dijele put buđenja i podrške ženama <3

 

Fotografije: pexels.com, Pinterest, osobna arhiva

__________________________________

Želiš izgraditi uspješan biznis i brend – koji služi tebi, a ne ti njemu?

Biznis u kojem znaš kako postaviti granice, radiš s idealnim kupcima i imaš profit, vrijeme i zadovoljstvo?

KLIKNI OVDJE I SAZNAJ KAKO TI MOGU POMOĆI TO OSTVARITI

Marina Kolar & Konekta logo

O autorici

Business, branding & success expert. Kroz edukacije, savjetovanja i Akademiju "Izgradi uspješan biznis" pomažem ti izgraditi uspješan biznis i brend u kojem imaš dovoljno vremena, profita i zadovoljstva. Biznis koji služi tebi, a ne ti njemu. E-mail za suradnje: marina@konekta.hr