Želiš pokrenuti svoj posao i dobiti nepovratna sredstva za samozapošljavanje? Evo kako.

Želiš pokrenuti svoj posao i dobiti nepovratna sredstva za samozapošljavanje?

Početkom svake godine (kao i ove) znam da će tisuće zainteresiranih pretraživati Internet u potrazi za odgovorima na svoja pitanja vezano uz mjeru samozapošljavanja HZZ-a.

Tako ste i vi završili na mojoj web stranici, zar ne?

 

Želite pokrenuti svoj biznis.

Želite uzeti nepovratna sredstva i reći “baj-baj” šefu koji vas ne poštuje, kolegama s kojima se ne slažete ili pak beskonačnoj nesigurnosti oko zapošljavanja.

Imate znanje, imate volju i spremni ste?

OK, idemo dalje.

 

Zahvaljujući potporama za samozapošljavanje HZZ-a, nikad nije bilo lakše postati poduzetnikom.

No, otvoriti biznis je samo jedan (i najlakši) od koraka u poduzetničkom svijetu.

Nakon toga, treba opstati i poslovati uspješno, a statistike govore kako to neće dočekati svaki biznis.

Niti blizu.

U ovom tekstu pojasnit ću vam osnove oko toga kako aplicirati za sredstva za samozapošljavanje u 2021.

Prije nekoliko godina i ja sam dobila sredstva za samozapošljavanje.

Razradila sam biznis ideju kroz svoj program “Pokreni pravi posao”, definirala efikasne strategije poslovanja i brendiranja i evo me i par godina nakon isteka potpore, poslujem više nego uspješno i svake godine ostvarujem rast.

Poduzetnicima i ambicioznim pojedincima pomažem izgraditi uspješan, smislen i profitabilan biznis i brend i nikad svoju odluku nisam požalila, niti na sekundu.

U radu s mnogima koji žele aplicirati na ovu mjeru, vidjela sam kroz stvarne primjere koje kompetencije i strategije trebate razviti da bi imali više šanse postati uspješnima, naučiti klijente kako razraditi smislenu poduzetničku ideju, kao i kako običnu poduzetničku ideju pretvoriti u biznis od kojeg mogu živjeti.

Krenimo redom.

Što je točno ta “potpora za samozapošljavanje” i kako da je dobijem?

Potpore za samozapošljavanje su državne potpore koje traju 24 mjeseca i  dodjeljuju se nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda za zapošljavanje. Možete biti i friško prijavljeni u evidenciju Zavoda, svega par dana.

Možete koristiti potporu za udruživanje u nove poslovne subjekte ili preuzimanje postojećih subjekata.

Prije predaje poslovnog plana i dokumentacije obavezno trebate u svom područnom uredu HZZ-a proći radionicu o samozapošljavanju za koju se trebate prijaviti kod svog savjetnika/ce, kao i sudjelovati na individualnom savjetovanju.

 

Na koju visinu subvencije možete računati?

Iznos potpore za samozapošljavanje određuje se prema budućoj djelatnosti vašeg poslovnog subjekta (u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti (NKD 2007.) što znači da sve djelatnosti ne mogu aplicirati za najveći iznos.

U 2020. godini uvedene su četiri skupine korisnika od 55 do 130 tisuća kuna.
Nije loše, zar ne?

HZZ je na https://mjere.hr/katalog-mjera/potpora-za-samozaposljavanje/ napravio vrlo razumljivu web platformu na kojoj možete pročitati sva pojašnjenja poput koje djelatnosti spadaju u koju kategoriju, prihvatljive i neprihvatljive djelatnosti, kriterije, obveze, ocjenjivanje, način predaje…

Na istoj stranici možete pronaći i raspored online radionica za samozapošljavanje i mnoge druge informacije.

 

Kriteriji

 • Osoba mora izraditi poslovni plan iz kojeg je razvidno da je poslovna ideja održiva. (Razumljivo, neće uložiti novac u bilo što i bilo koga.)
 • Potpora se dodjeljuje u fiksnom i varijabilnom iznosu za troškove poslovanja, pri čemu se varijabilni iznos pravda troškovnikom dostavljenim uz poslovni plan. (u opisu mjera piše vam točno što su fiksni, a što varijabilni troškovi. Pravdanje znači da za sve potrošeno trebate dostaviti račun i izvod kao dokaz o plaćanju)
 • Troškovi se mogu navoditi s uključenim porezom na dodanu vrijednost samo ukoliko porez, sukladno važećim pravnim propisima, nije povrativ. (PDV je prihvatljiv trošak i ne morate ga financirati sami, kao mi nekoć.)
 • Osobe koje su imale registriran poslovni subjekt prije više od 12 mjeseci mogu koristiti mjeru isključivo u slučaju da su podmirile sve obveze (doprinosi, porezi, prirezi) na ime prethodnih poslovnih aktivnosti. (No, ovu mjeru ne možete koristiti dvaput.)
 • Potpora za preuzimanje već postojećeg poslovnog subjekta može se odobriti isključivo u stopostotnom udjelu.

Novost je i to što od 2021. godine svoju prijavu možete poslati i elektroničkim putem na www.mjere.hr

Svima koji razmišljaju o pokretanju svog posla, bio on obrt ili d.o.o., i koji zadovoljavaju kriterije, uistinu preporučujem da apliciraju za ovu mjeru.

Da, država će vam uzimati, ali vam u ovom slučaju može i dati.
55 000 -130.000 kuna koliko možete dobiti nije malo i može biti uistinu dobar vjetar u leđa za pokretanje posla – za opremanje prostora rada, nabavu programa ili alata, za plaćanje doprinosa, a sad je i udio plaće jedne zaposlene osobe prihvatljiv trošak.

Ova sredstva omogućit će vam da prvih godinu dana svoj posao možete razvijati i da puno lakše lakše dišete.

S mog gledišta, uistinu nisam imala ništa za izgubiti, samo za dobiti.

Ionako taj “pravi trenutak” koji svi čekamo ne postoji i prije ili poslije trebat ćemo “skočiti” ako želimo ostvariti svoje snove.

S obzirom na to da godinama provodim program razrade poslovnih ideja i izgradnje uspješnih biznisa, važne stvari koje bih vam htjela napomenuti su:

 • ako razmišljate samo kako “uzeti pare” bez imalo interesa da se stvarno potrudite da vaš biznis zaživi, odustanite odmah jer ovo je obveza od 2 godine i ako nećete opstati, trebat ćete vratiti novac.
 • Kod potpisivanja ugovora predajete bjanko zadužnicu u nešto većem iznosu od primljene potpore i ako kršite ugovor HZZ može pokrenuti postupak aktiviranja bjanko zadužnice. Dakle, nema trošenja na ono što niste naveli u budgetu, nema plaćanja računa u gotovini već samo transakcijski. Kad ispunite sve ugovorne obveze, dobit ćete je natrag. (Pa zaboravite na priče poput – “Ne mogu oni mene natjerati da im vratim pare.” Mogu.)
 • poslovni plan i ideju raspišite za sebe da vam bude temelj za buduće poslovanje, a ne samo pro forma. Nemojte plaćati da vam drugi naprave poslovni plan bez da vi uopće ne sudjelujete u tom procesu. Ako želite poslovati uspješno, vi morate znati tko ste, što radite, za koga radite, po čemu ste drugačiji na tržištu, kako ćete se pozicionirati… Najlakše je otvoriti biznis, no ako to ne odradite kako treba za par mjeseci ćete skupo platiti greške u tome što jednostavno nećete imati dovoljno klijenata. 
 • mjera sad traje 24 mjeseca. U drugoj godini poslovanja, da bi ispoštovali ugovor, morate zaraditi najmanje 50% ukupnog iznosa potpore.
 • svoju djelatnost na početku ćete raditi možda 20%, a ostatak vremena bit ćete Katica za sve, jer netko će trebati odraditi administraciju, privlačenje klijenata, prodaju, marketing… Jeste li na to spremni?
 • postoje poslovne strategije koje možete naučiti, a koje itekako čine razliku oko toga hoćete li ili ne biti uspješni. Od samog početka dajte sve od sebe da naučite raditi pametnije, a ne više.

Nemojte se sad zastrašiti. Ako volite djelatnost koju želite pretvoriti u biznis, dobro je obavljate i ljudi su to spremni platiti – to je nešto na čemu se itekako može graditi temelj uspješnog biznisa.

No, nemojte dozvoliti da vam se biznis pretvori u fijasko radi kojeg ćete se, uz sve ostalo, zakopati i u dugove… Napravite stvari kako treba i imat ćete puno veće šanse uspjeti.

Ja sam svoju poduzetničku ideju jako dobro razumjela i razradila prije nego sam otvorila Konektu,  što mi omogućuje da sve ide baš kako treba, da radim što volim i u čemu sam dobra – i još da od toga živim.

Nije li to razlog zašto uopće i krećemo u poduzetništvo?

 

Na kraju, sumirajmo kako proces aplikacije za sredstva samozapošljavanja izgleda:

-nezaposleni ste i prijavljeni u evidenciju nezaposlenih HZZ-a

-imate iskustva u nekoj djelatnosti koju dobro radite i želite pokrenuti svoj biznis

-naručite se za savjetovanje kod savjetnika/ce u HZZ-u i izjasnite se o svojoj namjeri. Oni će vas uputiti na radionicu HZZ-a za samozapošljavanje.

-razradite svoju poslovnu ideju kako treba i stvorite zdrave temelje poslovanja (ako trebate pomoć u tome, kliknite OVDJE).

-proučite dokumentaciju HZZ-a i napišete poslovni plan

-predate poslovni plan i svu potrebnu dokumentaciju

-čekate odgovor HZZ-a

-kad dobijete pozitivan odgovor, potpisujete ugovor i tek sada otvarate svoj biznis.

Želim vam puno uspjeha na poduzetničkom putu 🙂

Neće uvijek biti lako, ali ako stvari napraviš kako treba, itekako će vrijediti.

TREBAŠ POMOĆ U PRETVARANJU SVOJE IDEJE U BIZNIS OD KOJEG MOŽEŠ ŽIVJETI? KLIKNI I SAZNAJ SVE O PROGRAMU POKRENI PRAVI POSAO

Zanimaju te individualna savjetovanja jer želiš izgraditi uspješan biznis i brend? Klikni OVDJE. 

Što kažu sudionice edukacije "Pokreni pravi posao"?

 • Dosadašnje edukacije sa Marinom Kolar su ostavile vrlo moćan utisak na mene i značile su mi sve na svijetu.
  Iz svake rečenice je više nego evidentno ogromno znanje i iskustvo koje Marina fantastično uspije spustiti na osobu s kojom radi.
  U cijelom procesu programa Pokreni pravi posao kao i individualnim savjetovanjima, potpuno je posvećena tome kako bi olakšala praćenje programa nesmetano i jednostavno, jer i onako si poprilično zbunjen i izgubljen u moru svega.
  Savjeti i primjeri koje daje su zlata vrijedni i nesebično dijeli sva svoja iskustva i materijale.
  Vrlo profesionalna, diskretna i od potpunog povjerenja.
  A meni ono najbitnije kod predavača/edukatora je simpatičnost, prizemnost, jednostavnost i iskrenost koju sam od nje apsolutno dobila.
  Stvarno od srca hvala na svemu, iskustvo koje bih preporučila svima.

  Dubravka Jagarinec
  Atomski uspjeh
 • Najveća vrijednost Marininog individualnog savjetovanja “Pokreni pravi posao” za mene jest to što me doslovce spasilo da ne pokrenem – krivi posao. U divnom ambijentu, gdje na svakom koraku vidite da je mislila na svaku sitnicu koja će učiniti da se osjećate dobrodošlim, Marina je moju prvotnu, grubu, ideju izbrusila do točke u kojoj je sve dobilo smisao, nejasnoće i nesigurnosti su nestale, a ja sam prvi put osjetila slobodu i sreću da kreiram posao kakav sam oduvijek željela, samo nisam znala kako.

  Simona Tošić
 • Oduvijek sam željela pokrenuti svoj posao, spojiti svo znanje i svo obrazovanje koje sam dosad stekla, ali uvijek je tu bila neka bojazan i mnogo neodgovorenih pitanja. Individualno savjetovanje „Pokreni pravi posao“ u Konekti razbistrilo je moje misli i uz sav strah koji je bio prisutan nekoliko godina. Odradile smo odlična individualna savjetovanja, gdje sam izbrusila svoje ideje i spojila ih u djelatnost koja obuhvaća sva moja znanja. Osvijestila sam svoje snage, prednosti, ali i nedostatke na kojima mogu poraditi i dobila vjetar u leđa koji mi je dao hrabrosti da kažem sebi, Jasmina ti to možeš.

  Jasmina Hadela
  Centar za rani razvoj u djetinjstvu
 • Ako imaš ideju ali ne znaš od kud krenuti? Posao ti stagnira? Jednostavno ti treba netko stručan da te uputi što i kako dalje u poslu i životu? Odgovor na sva pitanja je Marina Kolar i Konekta. Zašto? Zato što je Marina veliki stručnjak u svom poslu s dugogodišnjim iskustvom u stvaranju karijera, biznisa i brendova. A još je veća duša od žene, empatična, puna razumijevanja, open minded, strpljiva, jednostavno divna osoba. S njenih edukacija odlazite sigurni što želite raditi i još sigurniji da to možete i postići!! Marina, hvala ti na svemu!

  Marijana Šakić
  Sretno dijete
 • Onaj osjećaj kad si svjestan svega ali pred tobom je zid i ne znaš kako dalje.
  “Ustati ili odustati” ….
  Marina mi je došla u pravi trenutak, slučajno na jednom online druženju “SplitTechCity”.
  Osvojila me svojim profesionalnim pristupom, metodikom rada i pedantnošću.
  Ne samo da mi je ukazala na moj vlastiti potencijal, već me potaknula na odvažan korak naprijed, posložila moje misli i koncept za buduće poslovanje.
  To je bilo ono što mi je trebalo i sada se osjećam sigurnom da sam na dobrom putu i da je pravo vrijeme.
  Toplo preporučujem Marinino mentorstvo kako biste prepoznali vrijednosti koje imate u sebi.
  Tako mi je drago što sam donijela odluku pridružiti se edukaciji “Pokreni pravi posao” u vrijeme kada su svi prestrašeni i skeptični zbog trenutne situacije pandemije.
  Draga Marina, vidimo se opet!

  Tonkica Grubišić
 • Marina je spremna prilagoditi se potrebama klijentice. Osvještava i usmjerava te u svakom tvom potezu prema zadanom cilju. Uvijek vedra i vesela spremana na nove izazove, iznimno je predana radu. Najvažnije je, nikada te ne ostavlja samu i bez rješenja. Cijeli rad i strategija ostaju zapisani. Cijeli proces koji smo prošle meni je važan za daljni poslovni i osobni razvoj. Marina Kolar & Konekta pomogla mi je da jasno vidim svoj cilj i kako mogu bez problema raditi što volim!

  Maja Sabolić
  vlasnica obrta Sana
 • Marina je srdačna i pristupačna, a opet profesionalna. Oduševila me osobnim pristupom i naučila sam toliko od nje da je to jednostavno neprocjenjivo za pokretanje pravog posla. Hvala Marina, na toliko korisnih savjeta i informacija.

  Ivana Šoštarić
O autorici

Business, branding & success expert. Kroz edukacije, savjetovanja i Akademiju "Izgradi uspješan biznis" pomažem ti izgraditi uspješan biznis i brend u kojem imaš dovoljno vremena, profita i zadovoljstva. Biznis koji služi tebi, a ne ti njemu. E-mail za suradnje: marina@konekta.hr