Kako postaviti financijski poslovni cilj za 2022? (3 načina)

Početak je godine i vjerojatno si već razmišljala o ciljevima koje želiš postići za sebe i svoj biznis u 2022.

No, jesi li definirala točan iznos godišnjeg prihoda kojeg u svom biznisu želiš ove godine ostvariti?

Kad pričamo o financijskom cilju koji žele postići u 2022., prevelik dio malih poduzetnika reći će“ne znam”.

Ne žele staviti premali iznos jer smatraju da mogu i zaslužuju puno više, a boje se zapisati veći iznos jer im se čini nestvaran poput bajke i strah ih je neuspjeha.

Razumijem, no ne možeš biti uspješna poduzetnica ako nemaš financijski cilj, ako ne radiš na prodaji i rastu prihoda.

Tvoj biznis nije Loto da pogađaš brojeve jednom godišnje, pa onda “ako pogodiš broj dobro, ako ne opet dobro”.

 

Većina poduzetnika će se (ni ne znajući) već kod samog postavljanja ciljeva sabotirati, a onda se čuditi ostatak godine zbog čega ih nisu ostvarili.

Nadam se da su tvoji ciljevi ipak malo bolje postavljeni.

Za početak, da se temelje na reviziji trenutnog stanja, da su specifični, mjerljivi, da nisi ostala samo na cilju nego si definirala i akcijski plan…

Ako postavljaš svoje ciljeve po S.M.A.R.T. metodi (a trebala bi), znaš da je iznimno važna stavka u tom procesu mjerljivost cilja – u kilogramima, komadima, litrama, kunama…

Brojčani cilj pomoći će ti da imaš fokus na svoje prioritete, da donosiš ispravne odluke u svom poslovanju, da se rastegneš i napokon napraviš željeni level up te da na putu do uspjeha uštediš vrijeme, energiju i novac.

 

Ispričat ću ti dva primjera kroz koje ćeš vidjeti koliko je postavljanje brojčanog cilja moćno, a zatim ću te naučiti kako da i ti odrediš svoj željeni novčani cilj za 2022.

 

Primjer 1.

Ciljevi “Povećati prihode” i “Zarađujem 20.000 kuna mjesečno” imaju posve drugačiju težinu, zar ne?

“Povećati prihode” zapravo nije ni dobro definiran cilj, ako ćemo iskreno, jer…koliko, kada, kako?

Kad si postaviš cilj da zarađuješ 20.000 kuna mjesečno, ti odmah RAZUMIJEŠ da svaki tjedan moraš napraviti određene aktivnosti koje će ti omogućiti da taj novac i uprihodiš.

To je 5000 kuna tjedno koje Djed Božićnjak neće sam staviti u čarapu.

Postaneš svjesna da iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec, ti upravljaš svojim poslovnim i prodajnim aktivnostima i prihodima, umjesto da čekaš da kupci dođu k tebi, a krajem godine tuguješ jer nemaš dovoljno prihoda.

Postavljen novčani cilj omogućuje ti da reagiraš na vrijeme, svjesno donosiš bolje odluke i daje ti motivaciju za ostvarenje.

Ima smisla?

Primjer 2.

Prošle jeseni, rješavala sam radne listiće iz svoje Akademije “Izgradi uspješan biznis”.

Osjećala sam se ekstra nabrijano, pa sam pitala sam samu sebe – mogu li se dodatno rastegnuti i apsolutno “poludjeti” s ciljevima do kraja godine? Premašiti zacrtan cilj?

Zapisala sam iznos kojeg još želim ostvariti, kao i još neke brojčane ciljeve.

Gledajući u to prvo što mi je palo na pamet bilo je – “Kako ću ovo konkretno ostvariti?”

Bilo mi je jasno kao dan da će mi za takve ciljeve biti potrebne i nove strategije.

Idućih dana otvorila sam oči (jer vjerujem da do mene ništa ne dođe slučajno) i kad mi se pojavila informacija vezana uz jednu inozemnu edukaciju koja mi je “kliknula”, odlučila sam se upisati.

Cijena je bila visoka i nije bila uplanirana u zadnji kvartal mog financijskog plana, no “Ako ne riskiraš, ne profitiraš”, kažu. Ili “Prvo trebaš uložiti da bi mogao zaraditi”.

Kako god, moja hrabrost (i rad na zadacima edukacije naravno) itekako mi se isplatila, jer od zapisanog cilja do vraćanja cijelog ulaganja nije prošlo ni 3 mjeseca.

 

I tu leži snaga postavljanja mjerljivih, brojčanih ciljeva, a onda i definiranja strategije koje će ti to omogućiti.

Jednostavno, katapultira te u akciju, a onda i u rezultate o kojima možda prije nisi ni mislila da su za tebe mogući.

Kako ti to zvuči?

 

Vrijeme da za početak definiraš svoj iznos koji želiš ostvariti u 2022, evo i tri strategije koje će ti pomoći u postavljanju novčanog cilja tj prihoda za svoj biznis:

 

1. Godišnji prihod tvog biznisa + željeni postotak rasta

Uzmi financijski izvještaj prošle godine i na iznos godišnjeg prihoda nadodaj postotak rasta s kojim ćeš biti zadovoljna.

Koliko želiš da tvoj biznis i ti rastete? 10%? 20%? 50%?

Iznos postotka koji ćeš definirati mora biti istovremeno realan i dovoljno velik da ti je uzbudljiv i motivirajuć.

Kad zbrojiš prošlogodišnji prihod i željeni rast, to je tvoj cilj za prihod u 2022.

(A onda razradi financijski cilj i svoj akcijski plan, naravno.)

 

2. Izračunaj troškove životnog stila kojeg želiš živjeti

Drugi način za postavljanje financijskog cilja je da razmisliš kakav stil života želiš voditi druge godine, a zatim da izračunaš koliko to košta.

Želiš ići na godišnji odmor na Maldive? Kupiti stan koji ćete iznajmljivati i imati pasivne prihode? Obnoviti garderobu?

Zaposliti asistenticu? Poslati roditelje na more? Svaki mjesec ići na 2 puta na masažu? Platiti dugove?

Izračunaj koliko ti novaca treba za životni stil koji želiš voditi i to će ti dati bolji uvid u godišnji iznos koji moraš zaraditi.

Naravno, ne zaboravi uračunati i mjesečne poslovne troškove u svoju računicu.

(A onda razradi financijski cilj i svoj akcijski plan.)

 

3. Rasti strateški

Koliko svojih proizvoda ili usluga možeš i želiš prodati u 2022?

Kad zbrojiš iznos, je li to cilj koji će ti omogućiti život kojim možeš biti zadovoljna?

Ako to nije dovoljan iznos, vrijeme je da stvoriš drugačiju poslovnu i prodajnu strategiju za svoj biznis.

Sudionice u Akademiji “Izgradi uspješan biznis” transformiraju svoj biznis iz temelja, što znači da definiraju adekvatne cijene za svoj rad, stavljaju fokus na svoju top ponudu, stvaraju marketinške aktivnosti na koje njihovi idealni klijenti reagiraju…

Možda je vrijeme da i ti promisliš što od toga ti u svom biznisu moraš promijeniti kako bi mogla postići bolje poslovne rezultate.

 

U redu je koristiti pomalo od svake metode – prvo izračunaj troškove koje imaš za životni stil koji želiš voditi, pogledaj koliko si zaradila prošle godine i definiraj koliko trebaš rasti poslovno da bi mogla to ostvariti, a na kraju pogledaj hoće li ti trenutne poslovne i prodajne strategije omogućiti da to zaradiš.

Ako ne, definiraj što možeš promijeniti kako bi kreirala efikasnije poslovne strategije za svoj biznis i zatim se baci na posao.

Ako u ovom trenu ne znaš što moraš napraviti da bi svoj novčani cilj ostvarila, onda u tvom akcijskom planu za 2022. mora biti i edukativnih ili mentorskih aktivnosti koje će ti pomoći da unaprijediš svoju prodaju i poslovanje. Einstein je rekao da je “Raditi istu stvar iznova i očekivati drukčije rezultate.”  recept za ludost.

Samo drugačije odluke dovode do drugačijih rezultata.

 

Uspjeh počinje u umu.

Kad pričamo o promjenama vezano uz zaradu i novac, ne zaboravi i na uvjerenja koja ti ne služe i koja te drže na mjestu, ne dozvoljavajući ti da rasteš, napreduješ, da prodaješ s lakoćom, da postigneš svoj uspjeh.

Ako ne radimo na svojim uvjerenjima, često će uz najbolji trud i puno rada naši financijski rezultati ostati neadekvatni.

Neki poduzetnici u tvojoj djelatnosti zarađuju puno više od tebe.

Neki poduzetnici u tvojoj djelatnosti s lakoćom se promoviraju.

Neki poduzetnici u tvojoj djelatnosti vole prodaju i svojim proizvodima i uslugama svake godine pomažu sve većem broju kupaca.

Zašto to ove godine ne bi bila i ti?

 

Zamisli da ove godine i svih budućih godina i ti i tvoj biznis budete u 8 % ljudi koji će svoje ciljeve i poslovne rezultate ostvariti.

U online edukaciji “Od postavljenog cilja do poslovnih rezultata” s tobom dijelim jedinu metodologija koju ćeš ikad trebati da postaviš i ostvariš svoj cilj i poslovne rezultate, kao i moju formulu za ubrzanje uspjeha. Kroz 7 video lekcija (ukupno 150 min), e-knjigu (90 stranica), brojne predloške i primjere za godišnje/mjesečne/tjedne prioritete i akcijske planove dijelim s tobom jednostavan proces za trajan progres koji i tebi može pomoći da svoj biznis ( i život) odvedeš točno tamo gdje želiš biti. Spremna za stvaranje svojih poslovnih rezultata? Klikni ovdje.

 

P.S. Jesi li već skinula moju besplatnu e-knjigu “Kako definirati adekvatne cijene?. Što čekaš? Učini to klikom OVDJE

 

O autorici

Business, branding & success expert. Kroz edukacije, savjetovanja i Akademiju "Izgradi uspješan biznis" pomažem ti izgraditi uspješan biznis i brend u kojem imaš dovoljno vremena, profita i zadovoljstva. Biznis koji služi tebi, a ne ti njemu. E-mail za suradnje: marina@konekta.hr