Zašto je za izgradnju uspješnog biznisa pogrešno fokusirati se na svoju djelatnost? (i što TREBA raditi)

Da pogodim, imaš biznis ili si freelancer i pitaš se:  “Što moram raditi da bi moj biznis bio uspješniji i profitabilniji?”

Pitanje koje imam za tebe je:

Koliko vremena u svom radnom danu/tjednu ulažeš u redovne aktivnosti svakodnevnog poslovanja i svoju djelatnost, a koliko na održiv rast i razvoj svog biznisa?

 

Ono što najčešće vidim kad s poduzetnicima radimo na izgradnji njihovih uspješnih, smislenih i profitabilnih biznisa je sljedeće:  iz dana u dan raspored si zatrpavaju operativnim aktivnostima poput dostave proizvoda/usluge klijentima, sastanaka s klijentima, pripremi ponuda, rješavanju problema korisnika, održavanju strojeva ili sustava, administrativnih aktivnosti i slično.

Fokusiraju se samo na svoju djelatnost, rade po cijele dane bez adekvatnih rezultata i sve su nezadovoljniji. 

Ne razumiju zbog čega stagniraju ili ne napreduju kako bi htjeli kad dobro rade svoju djelatnost i puno rade.

Jesi li se i ti ulovila u tu zamku?

 

Možda se sad pitaš – a što je tu krivo?

Pa, ako ove aktivnosti čine glavninu tvojih dnevnih radnih aktivnosti, a ne posvećuješ se razvojnim aktivnostima koje tvoj biznis mogu učiniti uspješnijih, profitabilnijim, bolje pozicioniranim na tržištu – nije ni čudno što stagniraš ili ne napreduješ koliko bi htjela.

Nije problem u onome što radiš, već u onome što NE radiš.

U velikim tvrtkama prodajom, financijama ili marketingom bave se zasebni odjeli, no ako si vlasnica malog biznisa, sve to moraš raditi sama.

U našoj prirodi je da odgađamo aktivnosti koje nam se nalaze izvan zone komfora te da prvo radimo na „sitnicama“ koje traju kraće i u koje treba uložiti manje energije.

Zbog toga su poduzetnicama rasporedi zatrpani upravo takvim sitnim i iscrpljujućim zadacima (a one važne i razvojne zadatke će “kad nađu vremena”- čitaj nikad) no to je stvarno pogrešan put ako želiš izgraditi uspješan biznis.

 

Važno je da čim prije shvatiš da ti nije (samo) trenerica, terapeutica, dizajnerica… i pružateljica usluge/proizvoda, već da si prvenstveno poduzetnica i prodavačica svojih usluga i proizvoda.

Takva percepcija svog biznisa omogućava ti da razumiješ svoju ulogu u njemu i da mudrije planiraš svoje radne zadatke.

Također, pomaže ti da razumiješ da ti je potreban posve drugačiji set znanja i kompetencija nego kao kad si tu djelatnost radila u tuđoj tvrtki kao zaposlenica.

Osim što si pružatelj usluge/proizvoda, sad si i vođa i strateg koji je odgovoran hoće li tvoj brod potonuti ili uspješno ploviti – stoga svakako nauči „upravljati brodom“.

 

Za opstanak, razvoj i napredak svog biznisa prvenstveno je važno raditi na aktivnostima koje će ti omogućiti rast, veću prodaju i napredak.

Čitanje mailova svakih 30 minuta nije ta aktivnost.

Postaviti objavu na društvene mreže i onda čekati reakcije nije ta aktivnost.

Brinuti zbog čega nema dovoljno klijenata bez da stvaraš aktivnosti koje će to promijeniti, nije ta aktivnost.

Čekati da se stvari promijene same od sebe, nije ta aktivnost.

 

Ovo su neke od aktivnosti koje trebaš raditi kako bi tvoj biznis bio uspješan i profitabilan:

  1. Ako znaš da si ti odgovorna za opstanak i razvoj svog biznisa, onda znaš da u godišnjem planu moraš imati i rad na provedbi analize i izradi poslovnih strategija.

Kako ćeš znati što trebaš raditi, ako ne definiraš što želiš ostvariti?

(Nadam se da radiš godišnje planiranje.)

 

 

  1. Koliko si sati ovaj tjedan utrošila na konkretnu prodaju i prodajne aktivnosti?

Ako znaš da si kao vlasnica biznisa i prodavačica svojih usluga i proizvoda – onda znaš da u svom planu moraš odvojiti vrijeme za razvoj i implementaciju prodajnih aktivnosti.

Stvarno je nebitno voliš li prodaju ili ne, kao vlasnica malog biznisa trebaš je raditi i trebaš je naučiti raditi što uspješnije, jer upravo o uspješnoj prodaji će ovisiti i uspješnost tvog biznisa.

Ako u prodaji u ovom trenutku nisi dobra, onda u svoj raspored uključi i učenje o prodaji ili pak zapošljavanje/podugovaranje prodajnih stručnjaka.

Biti dobrim prodavačom nije nešto s čim se rodiš već nešto što itekako možeš naučiti i raditi s ponosom i lakoćom.

U Akademiji „Izgradi uspješan biznis“ moje klijentice u vrlo kratkom roku potpuno promijene svoju percepciju prodaje i nauče prodavati puno uspješnije.

Prestani odgađati prodaju i počni je učiti, to je jedini način da u njoj napreduješ.

 

  1. Stihijski rad nikamo te neće dovesti. (Osim u burnout ili propast).

Napusti koncept u kojem „sve to imaš u glavi“ i počni planirati svoje aktivnosti.

To je jedini način da vidiš u što ulažeš svoje vrijeme i što ti daje rezultate (a što ne).

Također, to ti omogućava da napokon definiraš vrijeme u koje ćeš raditi na svojim prioritetima (poput razvoja biznisa.)

Preporučujem ti da te aktivnosti odradiš u vrijeme kad so najefikasnija i bez ikakvih distrakcija. (Mailovi i vijesti mogu pričekati.)

 

  1. Možeš svoju djelatnost raditi najbolje na svijetu, ali ako nemaš strategiju marketinga, brendiranja i prodaje – kako da to tvoji idealni klijenti saznaju?

Prošla su vremena kad smo mogli staviti natpis naše tvrtke i čekati.

Danas se svakodnevno „boriš“ s desecima tisuća drugih ponuđača u tvojoj djelatnosti i ako ne nađeš način da se istakneš, ostat ćeš nevidljiva.

Upravo ti brend strategija može pomoći da se istakneš na pravi način, na pravom mjestu i pravim ljudima te im se trajno utisneš u um kao najbolje rješenje za njihove želje, probleme i potrebe.

Zašto bi to namjerno htjela propustiti i ostati samo „jedna od mnogih“ kojeg će izabrati samo ako slučajno nalete na tebe?

  1. Ako radiš previše, a ne zarađuješ dovoljno, nešto ne radiš kako treba.

Unatoč koroni, krizi i pandemiji ljudi i dalje troše i kupuju ono za što smatraju da im je važno, potrebno ili pak prioritet.

Ako tvoj biznis ne ostvaruje željenu prodaju, nemoj čekati da se to promijeni samo od sebe jer se najvjerojatnije neće.

Napravi strategiju, testiraj što donosi rezultate, potraži pravu edukaciju, mentora ili drugu vrstu pomoći dok ne postigneš svoj cilj.

  1. Ako za ništa od navedenog  „nemaš vremena“ onda je jasno kao dan da ti već gori pod petama i da hitno moraš naučiti efikasnije upravljati svojim vremenom i prioritetima.

Moguće je postići puno bolje rezultate u puno manje vremena i bez da se „ubiješ po putu“.

Stvarno 🙂

Ako u ovom trenutku ne znaš od kud krenuti, kreni s analizom.

I sama na početku svih svojih procesa kao i u radu s klijentima prvo napravimo analizu jer kako ćeš znati u kojem smjeru je za tebe najpametnije krenuti, ako ne znaš od kud točno krećeš i u kojem smjeru je najpametnije krenuti?

 

Izgraditi uspješan i profitabilan biznis zahtjeva puno više od toga da dobro radiš svoju djelatnost i da se baviš „sitnicama“ cijele dane, no ne zaboravi – kako si naučila sve drugo, tako možeš naučiti i sve ostalo što ti je potrebno da vodiš uspješan biznis.

Važno je samo napraviti prvi korak u pravom smjeru.

 

Želiš izgraditi svoj uspješan i profitabilan biznis? Klikni.

O autorici

Business, branding & success expert. Kroz edukacije, savjetovanja i Akademiju "Izgradi uspješan biznis" pomažem ti izgraditi uspješan biznis i brend u kojem imaš dovoljno vremena, profita i zadovoljstva. Biznis koji služi tebi, a ne ti njemu. E-mail za suradnje: marina@konekta.hr