Kako reći „NE“? (ljudima, projektima i suradnjama koje ne želiš)

Događa li ti se često da ne znaš kako reći „NE“ stvarima, ljudima i suradnjama za koje već iz aviona vidiš da nisu za tebe?

Znam, sve znam.

Naučile smo da je reći NE bezobrazno, jer su nas odgajali da budemo „dobre i pristojne curice“.

Ali znaš što? Ako ne postavljaš granice i ako nekad ne veliš NE onome što uistinu ne želiš, činiš jednoj jako važnoj osobi u tvom životu i poslovanju veliku nepravdu.

Sebi.

 

Možeš li svima i svemu govoriti DA i izgraditi uspješan biznis?

NE.

Uistinu ne.

Jer ako se daješ svemu i svima, stavljaš li fokus na svoje prioritete, na ono što te raduje, ono zbog čega rasteš i što za tebe ima smisla?

 

Možda misliš da će ti biti lakše pristati i udovoljiti drugima, nego reći NE i time se nekome zamjeriti, no pogledajmo malo što uistinu dugoročno radi tebi kad govoriš svima DA, a znaš da to ne želiš.

  • Radit ćeš stvari koje zapravo ne želiš raditi.
  • Zbog toga ćeš biti ljuta i na sebe i na njih.
  • Također, zbog toga nećeš imati vremena za stvari na kojima želiš raditi i koje bi ti mogle stvoriti dovoljno vremena, zadovoljstva, profita.
  • Radit ćeš s ljudima s kojima je svaka suradnja natezanje koje te iscrpljuje.
  • Koliko se god trudila nećeš uspjeti zadovoljiti očekivanja takvih klijenta (jer jednostavno niste „dobar par“ i bok)
  • Stvorit ćeš si čir na želucu ili problem sa štitnjačom jer „gutaš“ ono što zapravo želiš reći i izraziti, a to nikad ne završi dobro.
  • Zbog što što ne znaš postaviti granice ljudi će uzimati sve više i više, sve dok ti ne ostane ništa.
Želiš li takav scenarij?

U biznisu, ponekad je teško odbiti posao ili klijenta i reći NE, ali vjeruj, nema bržeg puta do burnouta i neuspjeha nego da stalno govoriš svima i svemu DA.

Kako smo naučile udovoljavati svima, tako možemo naučiti i postaviti granice, a da se pritom osjećamo dobro jer – postavljanje granica je dobro, važno i nužno i za tebe, ali i za sve koji te okružuju.

Ti vrijediš. Tvoje vrijeme vrijedi. Tvoj rad vrijedi.

Ako ne kažeš NE onome što stvarno ne želiš, obezvrjeđuješ sebe, svoj rad i svoje vrijeme, a time pokazuješ i drugima da je OK da to čine i oni.

 

U ovom članku želim s vama podijeliti 10 prijedloga kako možete reći NE projektima, suradnjama i klijentima koje trenutno ne želite ili ne možete prihvatiti, ali na drugačiji način.

Za početak, prije nego što im odgovorite, uvijek iskreno zahvalite na upitu.

1. Bilo da vam je upit postavljen telefonom ili e-mailom, imate pravo zatražiti vrijeme za razmišljanje i donošenje odluke.

„Čini se zanimljivo. Dozvolite da razmislim o tome, pa ću vam se javiti s odgovorom.“

 

2. Ne želite ili ne možete raditi s njima?

Preusmjerite ih na nekoga tko želi i može.
“Na žalost, u ovom trenutku ne mogu preuzeti projekt, no mogu vas uputiti na…”

 

3. Otvoreno im objasnite zbog čega ne možete prihvatiti njihov zahtjev.

“Na žalost, zbog fokusa na projekte koji su mi već u tijeku, ne mogu preuzeti još jedan. Važno mi je svemu što radim posvetiti maksimalnu pozornost, a s obzirom na moj trenutni raspored već sad vidim da to neće biti moguće.”

4. Ponudite im alternativno rješenje koje nudite vi ili netko drugi na tržištu.

“Trenutno su mi svi termini za individualna savjetovanja puni, no mogu Vam ponuditi Online program analize „Napravi svoju detaljnu osobni i poslovnu analizu i napravi korak u pravom smjeru.”

 

5. Koji je stvaran razlog vašeg „NE“? Možda budget s kojim imate osjećaj da vas iskorištavaju? Otvoreno recite ili pak počnite pregovore.

“Kad izračunam koliko je vremena i truda potrebno uložiti u ovaj projekt da bi dao rezultat kakvom se obje nadamo, na žalost ne mogu to nikako ostvariti za budget koji ste predvidjeli.”

 

6. Kako će drugi znati na koji način vi radite i koji su vaši uvjeti poslovanja, ali im ne kažete?

“Na žalost, ne možemo pristati na to da vam idejno rješenje napravimo besplatno jer ono iziskuje dva mjeseca predanog rada našeg tima. No, možemo vam ponuditi…”

 

7. Ostavite neke opcije otvorene.

“Nažalost, u ovom trenutku moram reći ne, no ako se nešto promijeni svakako ću vas obavijestiti.”

 

8. Pristojno i direktno odbijte.

“Cijenim što ste odabrali i pitali mene, no nažalost ne mogu.”

9. Recite im da se ne radi o vašem prioritetu.

“Ovaj put moram preskočiti jer mi se ne uklapa u plan prioriteta.”

 

10. “Hvala vam, ali nisam zainteresirana.”

Da, i to je skroz OK reći.

 

Prepoznaj aktivnosti, ljude i projekte kojima bi najpametnije bilo reći NE, kako bi mogla reći DA onome što za tebe istinski vrijedi.

 

Imaš li „poduzetničke muke“ jer te znani i neznani stalno žicaju da im radiš usluge ili poslove badava?
Ako si poduzetnica ili freelancerica i dosta ti je toga da radiš previše, zarađuješ premalo i da nemaš dovoljno vremena, na www.transformacijabiznisa.com pročitaj kako ti u online mentorskom programu Akademiji “Izgradi uspješan biznis” mogu pomoći da se u samo 3 mjeseca stvoriš vidljive rezultate na području organizacije, produktivnosti, vidljivosti, prodaje i izgradiš svoj uspješan biznis i brend.  

O autorici

Business, branding & success expert. Kroz edukacije, savjetovanja i Akademiju "Izgradi uspješan biznis" pomažem ti izgraditi uspješan biznis i brend u kojem imaš dovoljno vremena, profita i zadovoljstva. Biznis koji služi tebi, a ne ti njemu. E-mail za suradnje: marina@konekta.hr