Kako obavijestiti klijente o povećanju cijena? (ovo ne smiješ zaboraviti)

Još uvijek odgađaš promjenu cijena?

Strah te reakcije kupaca, ne znaš ih kako obavijestiti, bojiš se da će time razljutiti svoje klijente, izgubiti ih i time dovesti svoj biznis u rizik?

Činjenica je da ćeš upravo odgađanjem dizanja cijena dovesti u rizik sebe i svoj biznis, posebno kad znaš da tvoje poslovanje nije produktivno ni dovoljno profitabilno.

To će te dovesti do burnouta ili bankrota i to je scenarij koji neće služiti nikome, ni tebi ni tvojim klijentima.

OK, nakon što si napravila prvi korak i revidirala svoje cijene u adekvatne cijene (bilo iz razloga jer više ne želiš raditi ispod cijene, troškovi su ti porasli, želiš promijeniti/poboljšati poziciju na tržištu, želiš raditi s manjim brojem klijenata i zarađivati više) preostaje ti obavijestiti svoje kupce o promjeni cijena.

Način na koji ćemo obavijestiti klijente o povećanju cijene ovisit će o tome hoće li biti neugodno iznenađeni ili puni razumijevanja.

Dijelim s tobom 5 stvari koje kod obavještavanja klijenata o promjeni cijena nikako ne smiješ propustiti napraviti:

 

1. Promjenu cijena otvoreno komuniciraj s kupcima

Osobno ili e-mailom obavijesti kupce što se i zašto mijenja te kad nova cijena stupa na snagu.
Pošalji kupcima kvalitetan personalizirani e-mail i budi spremna odgovoriti na eventualna pitanja.
U obavijesti stavi fokus na vrijednost, na korist i rezultate koje tvoji klijenti dobivaju kupnjom tvog rješenja (npr. stalna kvaliteta, ista razine usluge ili potpore, dostupnost, brža mogućnost da postignu rezultate, bonus materijali…).

Ako se radi o usluzi koju su kupci redovno koristili nemoj ih dovesti pred gotov čin. Na primjer, nemoj čekati da završiš frizuru klijentici da bi je obavijestila da je cijena skuplja za 100 kuna jer to sigurno neće završiti dobro.

Reci im već kod naručivanja i daj im priliku da sami odluče.

 

2. Najavi promjenu cijena

Osim što ćeš time dati kupcima vrijeme da se reorganiziraju, razmisle i revidiraju svoj budget, taj period možeš iskoristiti i kao priliku za povećanje prodaje.
Organiziraj posebnu prodajnu ponudu.

Na primjer, možeš ponuditi staru cijenu proizvoda/usluge do određenog datuma, možeš postojećim klijentima ponuditi produljenje ugovora po staroj cijeni ili time potaknuti potencijalne klijente na donošenje odluke o kupnji.

3. Samopouzdano stoj ispred svoje odluke da povećaš cijenu

Budi transparentna, ali znaj da se nemaš kome što ispričavati.

(Misliš li da se Louis Vuitton tvrtka ispričava svojim kupcima zbog toga što im torbica košta 3.000 eura i još je treba čekati?)
Povećanje cijena je moćan način da kažeš tržištu (i sebi) da su tvoj rad, znanje i sati vredniji nego su bili.

Ako si ulagala u sebe i svoje usluge, kroz nekoliko si godina vjerojatno postala provider premium usluge što znači da klijenti dobivaju puno veću vrijednost i rezultate nego ranije.

To vrijedi više, zar ne?

Ako i dalje radiš s niskim cijenama, zbog inflacije zarađuješ puno manje.

 

I mojoj Akademiji “Izgradi uspješan biznis” je rasla cijena, ali je i vrijednost također višestruko porasla, kao i moja ekspertiza kroz godine zbog toga jer sama sustavno ulažem u sebe i svoj biznis.

Unatoč porastu cijene, klijentice i dalje kažu da su “dobile puno veću vrijednost u Akademiji nego što su je platile”.

 

4. Ažuriraj svoje prodajne i promotivne materijale (cjenike, ponude, web stranicu, webshop isl) kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja za kupce.

Kupce nije briga što “nisi baš aktivna online”.

5. Daj priliku i sebi i svojim klijentima za napredak i/ili rastanak

Da, povećanjem cijene neki klijenti će prestati kupovati od tebe.

No, jesu li to bili tvoji najbolji klijenti ili oni koje si ionako trebala ganjati da ti plate, koji su te uvijek žicali popust, javiljali se u nemoguće doba i radi kojih si se stalno osjećala podcijenjeno i pod stresom?

“Gubitkom” takvih klijenata (koji nisu tvoji idealni klijenti) zapravo dobivaš.

 

Dobivaš vrijeme i energiju za stvaranje marketinške kampanje kojom ćeš privući svoje idealne klijente.

Dobivaš priliku da radiš s manje ljudi (kvalitetno), a zarađuješ isto (ili više).

Konačno ćeš se moći posvetiti aktivnostima koje će ti zapravo donijeti profit (a klijentima veću vrijednost) i stvoriti biznis o kakvom si sanjala kad si ga pokretala – onaj u kojem imaš dovoljno profita, vremena i zadovoljstva i onaj u kojem radiš s ljudima s kojima uistinu želiš raditi.

Nije cilj u biznisu raditi s najviše kupaca i ubiti se po putu, nego raditi sa zadovoljstvom sa svojim idealnim klijentima koji trebaju i traže upravo ono što ti nudiš i spremni su za svoje rješenje platiti adekvatnu cijenu.

Stvori biznis koji služi tebi i koji ti donosi dovoljno profita, vremena i zadovoljstva.

Jednostavnije je nego što misliš.

P.S. Ako još nisi, pročitaj članak: Kad je pravo vrijeme za povećanje cijena? (5 glavnih razloga)

 

P.P. S. Jesi li već skinula moju besplatnu e-knjigu “Kako definirati adekvatne cijene?. Što čekaš? Učini to klikom OVDJE

 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Moje ime je Marina Kolar i stručnjakinja sam za razvoj uspješnih biznisa i brendova.

Kroz edukacije i online Akademiju “Izgradi uspješan biznis” pomažem poduzetnicama izgraditi biznis uz koji mogu stvoriti dovoljno profita, vremena i zadovoljstva radeći sa svojim idealnim klijentima.

Biznis koji služi tebi (a ne ti njemu).

O autorici

Business, branding & success expert. Kroz edukacije, savjetovanja i Akademiju "Izgradi uspješan biznis" pomažem ti izgraditi uspješan biznis i brend u kojem imaš dovoljno vremena, profita i zadovoljstva. Biznis koji služi tebi, a ne ti njemu. E-mail za suradnje: marina@konekta.hr